De hervorming van justitie spaart ook de vredegerechten in de Kempen en het Neteland niet.
De federale regering besliste vandaag om het vredegerecht in Herentals, Arendonk, Hoogstraten en Geel te sluiten.
De inwoners van het Neteland mogen/moeten voor hun betwiste zaken op het vredegerecht in Westerlo beroep doen.
Ontgoochelde reacties van politici uit de Kempen volgen zeker. Bijzonder ontgoocheld is de Geelse burgemeester Vera Celis (N-VA).
Justitie had enkele jaren geleden aan de stad Geel gevraagd om mee te investeren in een nieuw gebouw voor het vredegerecht. Enkele miljoenen later staat het gebouw nog altijd leeg en zal het zelfs nooit gebruikt zijn. De Gelenaars moeten voortaan naar het vredegerecht in Mol.
"Een betere geografische verdeling van de kantons zorgt tegelijkertijd voor een betere verdeling van de werklast", laat minister Koen Geens weten. "De hertekening van de gerechtelijke kantons is een goede zaak om efficiënter om te gaan met de middelen. Door te besparen op de huur van een gebouw kunnen middelen elders worden ingezet.
De sluiting van 34 gebouwen moet enerzijds voor een betere inzet van middelen en personeel, en anderzijds een besparing op vlak van huur, onderhoud en facturen van nutsaansluitingen zorgen."
Het Heistse vredegerecht zal dan toch niet verdwijnen.
Schepen van Juridische Zaken Eric Verbist (CD&V) ontving op dinsdag het nieuws dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V), ondanks de besparingen, het Heistse vredegerecht niet zal sluiten. "De Heistenaren hadden anders naar Lier of Mechelen moeten gaan. Nochtans heeft een vredegerecht hier zeker zijn waarde. We zijn een gemeente met meer dan 40.000 inwoners. Samen met Putte en Berlaar bereikt het vredegerecht hier 70.000 mensen. Het is niet meer dan terecht dat het hier blijft".
Foto's Vredegerecht Herentals / NNieuws.